Top 10 mjesta u Crnoj Gori

TOP DESET MJESTA U CRNOJ GORI

Tamo gdje se dan drugačije rađa, noć miriše na morske i planinske struje, a razbuđivanje traje mnogo duže, nalazi se zemlja najdubljih kontrasta i prirodnih zagrljaja. Da, Crna Gora vas očekuje otvorenih ruku, nudi na svojim malim, ali jakim plećima, sve ono za čim nijeste znali da tragate. Znajući koliko je izazovno izdvojiti top deset destinacija ovog područja,  upustili smo se u avanturu i još jednom utvrdili zašto je Crna Gora jedna od najljepših svjetskih destinacija. Pozivamo vas da za početak, krenete u virtuelnu turu sa nama, a za udobne i avanturističke vožnje Montenegrocar će vas odvesti i mimo utabanih, poznatih staza. Takođe, zahvaljujući agenciji Montenegro tourist service, možete izabrati bilo koju lokaciju u Crnoj Gori i prepustiti cjelokupnu organizaciju nama.

Kada smo sve to utvrdili, možemo da počnemo sa našim izborom Top deset mjesta u Crnoj Gori.

  


1. Sveti Stefan

Nalazite se u Budvi, prestonici crnogorskog turizma, a na samo 15 minuta vožnje od centra, nalazi se jedno od jedno od najpoznatijih i najprestižnijih mjesta u Crnoj Gori, Sveti Stefan ili turistička ikona Crne Gore i Mediterana. Ovaj, konceptualno jedinstveni grad-hotel, ugostio je mnoge svjetske ličnosti, poput Kraljice Elizabete II, Viktorije i Dejvida Bekama, Novaka Đokovića, Dena Bilzerijana, Marije Šarapove, Sofije Loren, Silvestera Stalonea i drugih. Ne čudi što se nalazi na listi A – TOP 10 glamuroznih mjesta svijeta i to po izboru, Lonely planeta. Nekada je bio malo ribarsko selo, bogato maslinjacima, ali je danas mjesto za  romantičan i ekskluzivan odmor koje garantuje potpunu privatnost.

 

 

 

2. Kotor

Drveni grad na crnogorskom primorju je već duži niz godina jedan od najposjećenijih na Mediteranu.  Smješten u najjužnijem fjordu Evrope, zaklonjen gorostasnim kraškim planinama, okružen zalivom Bokokotorske razglednice, privlači svijet u crnogorsko okrilje. Obavezno sa sobom ponesite  mobilni telefon ili fot-aparat, jer će vas oduševiti zidine Starog grada, Trg od oružja, Katedrala Svetog Tripuna, istorijski muzeji i male pjace, koje čine istorijsko i kulturno jezgro ovog grada.

Ako ste ljubitelj planinarenja i uživate u pogledima, zaputite se kamenom stazom do tvrđave San Đovani, sa koje puca spektakularan pogled, a koji ste, sigurni smo, već vidjeli na svjetskim turističkim portalima i u magazinima. Jedno je sigurno, teško je napustiti ovo mjesto.

 

  

 

3. Porto Montenegro

Još jedno svjetski poznato, glamurozno mjesto našeg primorja, sa ekskluzivnom i jedinstvenom ponudom. Porto Montenegro je svjetski poznata marina, koja može da primi i najveće svjetske, super jahte. Sagrađen je na mjestu nekadašnjeg jugoslovenskog pomorskog objekta, koja može prihvatiti čak 630 vezova za jahte, ali svakim danom, potražnja raste. Ipak, to nije sve. Porto Montenegro jedinstveni je kompleks ekskluzivnih hotela, restorana, zgrada za stanovanje, galerija, muzičkih scena, koji se neprekidno nadograđuje i dovodi Vorhola, Dalija i druge svjetske zaostavštine na ovo sunčano mjesto Bokokotorskog zaliva.  Porto Montenegro je vizija luksuznog života kosmopolitskog čovjeka, sa jedinstvenim, mediteranskim duhom.

 

 

 

4. Perast

Nekoliko kilometara od Kotora i svega par više od Budve, nalazi se grad u bokeškom kamenu. Grad  crkava i muzeja, na relativno malom području, sjedište je drevnih ali najvažnijih pomorskih flota i kuća, koja su plovila svjetskim morima i donosila bogatstva, kojim se i danas diče. Uživaćete šetajući rivom, pored palaca (palata) porodica Bujović, Bronza, Mrša. Jedinstven pogled pruža se na tjesnac Verige, vještačko ostrvo Gospa od Škrpjela i Sveti Đorđe. Na svakih nekoliko minuta, taksi brodići odvešće vas do Gospe, gdje ćete čuti jedinstvene ljubavne priče i svjedočiti bogatstvu bokokotorske čipke, umjetničke škole i ikonopisa.

Preporučujemo male, ribarske restorane, jedinstvenog ambijenta. Ako ste gledali Novembarskog čovjeka, i scenu Pirsa Bronsana dok ispija kafu u peraškoj Armoniji, znaćete zašto je ovo mjesto must visit u Crnoj Gori.

 

 

 

 

5. Cetinje

Grad muzej, smješten na idealnom mjestu između Budve i glavnog grada Podgorice, kraljevska je prestonica crnogorske istorije i tradicije. U kraškoj kotlini, gradić u kom je vrijeme stalo, bogat je umjetničkim i klasičnim stilovima evropskih poslanstava, ambasada, a u njedrima čuva vrijednu muzejsku zaostavštinu. U jednoj turi, obavezno je posjetiti Cetinjski manastir, jedinstven kompleks, u kom su stolovali Crnojevići, Petrovići, a čuva vrijedne hrišćanske relikvije, poput ruke svetog Jovana Krstitelja kojom je kršten Hrist, djelić Časnog krsta, dok se u zgradi pored, odnosno Vladinom domu, u Plavoj kapeli, nalazi ikona Bogorodice Filermose. Vrlo blizu nalazi se Biljarda, zatim Dvorac kralja Nikole, rezidencijalnog i muzejskog tipa, a ako želite da vidite jedinstvenu panoramsku razglednicu Cetinjskog polja, posjetite Orlov krš, mjesto gdje je sahranjen rodonačelnik dinastije Petrović, vladika Danilo I.

 

 

 

6. Lovćen

Nacionalni park Lovćen, jedan je od simbola Crne Gore. Za sobom krije specifičnu i zanimljivu istoriju njeguškog i cetinjskog kraja, a pored savršenog pogleda, odakle se u vedrim jutrima može vidjeti obala Italije, vječno je počivalište, najmudrijeg vladike – pjesnika, Petra II Petrovića Njegoša. Mauzolej, koji je izgrađen po zamisli Ivana Meštrovića, nalazi se na Jezerskom vrhu, drugom najvišem vrhu Lovćena, i ujedno je najvažniji spomenik nacionalnog parka. Do Mauzoleja je potrebno preći 461 stepenicu, gdje vas dočekuju dvije karijatide – Crnogorke, koje čuvaju grobnicu najvećeg crnogorskog pjesnika. Nacionalni park Lovćen obuhvata središnji i najviši dio planine Lovćen s ukupnom površinom od 62,2 kilometara. Područje karakteri elementi tipične nacionalne gradnje poput starih kuća, guvna, katuna, tipičnih za ovaj dio nekadašnje Stare Crne Gore.

 

 

 

7. Skadarsko jezero

Najveće jezero na Balkanu, smješteno je u Zetskoj dolini, dijelom pripada opštiniama Bar i Podgorica. Prolazeći kroz tunel Sozina, jezero se nalazi samo 20 minuta vožnje do Podgorice, ili primorja, u zavisnosti odakle krećete. Jezero je pepoznatljivo po tome što se jedan dio nalazi u Albaniji, dok se površinom od 40.000 hektara, prostire u Crnoj Gori. Skadarsko jezero je nacionalni park još od 1983 .godine. Veličine 391 km2, sjedište je mnogih rijetkih biljnih i životinjskih vrsta, pa je izuzetno popularan za birdwatching, speleologiju, sport i rekreaciju, posjete istorijskim spomenicima – poput utvrđenja Lesendro. Na Skadarskom jezeru, pogotovo u zapadnom djelu, smješten je veliki broj crkava – manastira, poput Koma, Beške, crkva Prečiste Krajinske. Sve to možete iskustiti kroz jezerske ture, pješačke, a obavezno treba posjetiti Virpazar i Rijeku Crnojevića, nekadašnju prestonicu Crne Gore.

 

 

8. Manastir Ostrog

Manastir Ostrog je svjetski  poznato mjesto poklonjenja i hodočašća.  Izgradnja manastira počela je još u 12 . vijeku, a prepoznatljiv je po svom izuzetno nepristupačnom terenu, ali arhitektonski zadivljujućem rješenju. Naime, nalazi se uklesan u stijenu na 900 metara nadmorske visine, odakle se pruža savršen panoramski pogled na Bjelopavlićku ravnicu i okolne pješivačke planine. U Gornjem manastiru nalaze se mošti Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca, koje i danas iscjeljuju.

Ovaj manastirski kompleks, pored Gornjeg dijela, ima i Donji manastir, a na polovini puta kroz živopisnu i gotovo mističnu šumu, nailazite i na crkvu posvećenu Svetom novomučeniku Stanku, mjestu gdje se obavljaju krštenja. Ogroman broj hodočasnika, svih konfesija, obično se odluči na pješačku turu od Donjeg do Gornje manastira, ali postoji i potpuno razvijena putna infrastrukutra. Manastir Ostrog je tvrđava mira i spokoja.

 

 

 

9. Crno jezero

Durmitorski, odnosno žabljački kraj, posjeduje savršen planinski prsten, masiv i 18 ledničkih jezera. Najpoznatije je Crno Jezero, jezero razglednice i ljepote koja nikad ne dosadi. Gorske oči Durmitora, Veliko i Malo jezero, nalazi se na svega 3 km od Žabljaka. Na nadmorskoj visini od 1416 metara, uskom prevlakom, spojene su oči Durmitora. Kako je okruženo gustom šumom , durmitorskog crnog bora, koje se ogleda u spokoju jezerske površine, mnogi vjeruju da je zbog toga dobilo naziv Crno. Dubina malog iznosi do 50 metara, dok je Veliko, upola manje, na nekih 24, 5 kilometara dubine.  Tokom zimskog perioda, jezero je okovano snijegom i ledom, a sa proljeća, kada proradi Čelina i Mlinski potok, puni se Malo jezero, koje zatim obnavlja Veliko. Okolna staza od 3.5 km, idealna je za sve ljubitelje pješačenja, a markirani bogazi, usmjeravaju vas na druge bogaze durmitorskog bogatstva.

 

 

10. Biogradska gora

Predivni dragulj crnogorske turističke razglednice je i Biogradska gora. Prvi nacionalni park u Crnoj Gori, sa prepoznatljivim Biogradskim jezerom i starom, panevropskom prašumom, privlači turiste kako iz zemlje i regiona, tako iz cijelog svijeta. Kada je u pitanju klima, Biogradska Gora ima 4 različite vrste klime, zbog specifične lokacije Nacionalnog parka. Postoje umjereno kontinentalna, jadransko-mediteranska, planinska i sub-planinska klima. Kako se Biogradska gora nalazi na planini Bjelasici, optimalna klima tokom ljetnjeg perioda je 17 stepeni Celzijusa. Biogradska gora, zbog svojih jezera, raznovrsne i rijetke flore i faune, najbolji je izbor za prijatan odmor.

 

 

Kao što ste uvidjeli, izbor nije bio nimalo lak. Već ste vidjeli da je Crna Gora biser na relativno maloj teritoriji, pa je vrlo lako stići od mora do planina. Lokacije su vrlo bliske Budvi, zahvaljujući uslugama Montenegro car-a i transferima agencije Montenegro Tourist servise. Izaberite lokacije da zajedno pišimo nepresušan vodič jedinstvene Crne Gore.
Korisnički servis
Montenegro Tourist Service
Podgorica
Mob: +382 69 66 55 12
Tel/Fax: +382 20 511 200
info@booking.me 
Vodič za goste
način plaćanja
- bankarskom doznakom
- kreditnom karticom
AmericanexpressDinersMastercardVisa