Nacionalni parkovi

 

    U impresivnom mozaiku ljepota Crne Gore izdvaja se 5 nacionalnih parkova, kao područja sa izuzetnim prirodnim, ambijentalnim i kulturnim vrijednostima koja imaju ne samo nacionalni, već i međunarodni značaj. Nacionalni parkovi: NP Biogradska Gora, NP Durmitor, NP Lovćen i NP Skadarsko jezero,NP Prokletije obuhvataju oko 7 % teritorije Republike Crne Gore. Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore, osnovano 1993. u Podgorici, odgovorno je za zaštitu i upravljanje nacionalnim parkovima, pripremu i implementaciju programa zaštite i promociju parkova.  JP je član je Europark federacije, međunarodne organizacije nacionalnih parkova, sa sjedištem u Grafenu u Njemačkoj, sa preko 400 članica iz 40 zemalja Evrope.

 

    Nacionalne parkove treba izdvojiti zato što oni predstavljaju sublimate sa najvišim stepenom prostorne integracije raznovrsnih prirodnih komponenti određene sredine. Oni predstavljaju prirodne cjeline i složene ansamble izuzetnih šumskih ekosistema, geomorfoloških i hidrografskih fenomena, endemičnih i drugih rijetkih biljnih i životinjskih vrsta, mozaičnih pejzaža i sportsko-rekreativnih terena, te zadovoljavaju uslove vrlo različitih kulturnih i turističkih zahtjeva, od rekreativnog ljetnjeg do zimskog sportskog turizma. Otuda razlog zbog čega razvoj turizma u njima predstavlja jednu od značajnijih, ako ne i najznačajniju djelatnost. Za nacionalne parkove se može reći da su najznačajniji ekološki potencijali i najznačajniji prirodni turistički potencijali. Nacionalni parkovi Crne Gore (Durmitor, Biogradska gora, Lovćen, Skadarsko jezero i Prokletije) predstavljaju perspektivan i obiman turistički potencijal za razvoj raznih oblika turizma, naročito rekreativnog, izletničkog, sportsko-rekreativnog na vodi (Skadarsko, Crno i Biogradsko jezero) i zimskog sportsko-rekreativnog i smučarskog na Durmitoru i Bjelasici.                                                                
                                                               

                                                                                
                                                                         NP Biogradska gora

                                                                 

                                                               
 
                           NP Durmitor                                                                                      NP Lovćen
                                                                

                     NP Skadarsko jezero                                                                             NP Prokletije             Korisnički servis
Montenegro Tourist Service
Podgorica
Mob: +382 69 66 55 12
Tel/Fax: +382 20 511 200
info@booking.me 
Vodič za goste
način plaćanja
- bankarskom doznakom
- kreditnom karticom
AmericanexpressDinersMastercardVisa